Opera Bałtycka

wersja dla słabowidzących

Repertuar

Święto Trzech Króli

degustacja tradycyjnego ciasta

Obchodzone 6 stycznia Święto Trzech Króli tradycyjnie kończy okres bożonarodzeniowy i rozpoczyna czas Karnawału. Zgodnie z tradycją, jest to dzień, kiedy Kacper, Melchior i Baltazar przybyli z darami – mirrą, kadzidłem i złotem do nowonarodzonego dzieciątka Jezus.

We Francji, mimo że jest to normalny dzień pracy, święto to jest bardzo popularne. W zasadzie nie ma Francuza, który tego dnia nie zjada przynajmniej kawałka specjalnego ciasta – la galette des Rois. Ten świąteczny placek ma różne odmiany, w zależności od rejonu kraju. Najpopularniejsza jest wersja migdałowa z ciastem francuskim, popularna na północy Francji i w Paryżu; na południu jada się wersję drożdżową, z kandyzowanymi owocami i skórką pomarańczową. W la galette des Rois ukryta jest niespodzianka – teraz najczęściej jest to migdał lub porcelanowa figurka, kiedyś było to ziarno bobu lub fasoli (le fève). Osoba, której trafi się fant otrzymuje papierowa koronę i do końca dnia pełni zaszczytną funkcje Króla lub Kólowej. Poza niewątpliwym zaszczytem, monarcha ma swoje królewskie obowiązki – przypada mu ufundowanie szampana i zaproszenie współbiesiadników na zabawę Karnawałową.

W związku z  tym, że w Operze Bałtyckiej w Gdańsku trwa sezon francuski, takie ciasto i związana z nim zabawa, czeka na Państwa podczas przerwy spektaklu Dziadek do orzechów

Vive le roi! Vive la reine!

premiera

6 stycznia 2018

Partnerzy

  • Piekarnia-Cukiernia Pellowscy